Тайван предупреди, че решението на  които минават опасно близо до

...
Тайван предупреди, че решението на  които минават опасно близо до
Коментари Харесай

Тайпе пак предупреди Китай срещу новите маршрути за полети през Тайванския проток

Тайван предизвести, че решението на  които минават рисково покрай два острова, следени от Тайпе, крие риск за сигурността на полетите и е било взето без консултация, оповестява " Ройтерс ".

Тайпе уточни, че ще изисква всеки аероплан, който употребява някой от тези направления, да промени курса си.

През януари държавното управление на Тайван се разгневи, откакто Китай " едностранно " промени въздушен маршрут , наименуван M503, покрай сензитивната междинна линия в Тайванския пролив. Китай смята демократично управлявания остров за своя територия.

Новите китайски направления до китайските градове Сямън и Фуджоу, наречени надлежно W123 и W122, се свързват с маршрута M503 и вървят паралелно със съществуващите направления до островите Кинмен и Мацу, по които се извършват постоянни полети до и от Тайван.
 Тайван
Тайван " скочи " на Китай поради провокативни полети

Пекин промени неофициалната преграда с Тайпе

През януари Китай разгласи, че отваря направления от запад на изток - т.е. в посока Тайван - по двата маршрута от Сямън и Фуджоу . Досега обаче страната не беше оповестила по кое време те ще влязат в употреба.

По-рано през днешния ден китайският регулатор на гражданската авиация заяви, че по тези направления към този момент се извършват полети и добави, че от 16 май " в допълнение ще усъвършенства " въздушното пространство към летище Фуджоу.

Това са четири дни преди встъпването в служба на новоизбрания президент на Тайван Лай Чинг-те, който Пекин счита за рисков сепаратист. Лай неведнъж е предложил договаряния с Китай, само че предлагането му е било отхвърляно.

Китайският регулатор добави, че измененията в маршрутите ще допринесат за посрещане на " потребностите за развиване " на полетите по крайбрежието на Китай, ще подсигуряват сигурността на полетите, ще усилят способността за реагиране при гръмотевични стихии и ще подобрят естествените полети.

Администрацията за гражданска авиация на Тайван съобщи, че мярката съществено е повлияла на сигурността на въздухоплаването в тайванското въздушно пространство и я назова едностранен ход, подхванат без консултация.

Отбелязва се, че в най-близката си точка, покрай Кинмен, има единствено 1,1 морска миля разстояние сред китайските и тайванските полети.
 Тайван наблюдава осем китайски военни самолета, приближаващи острова
Тайван наблюдава осем китайски военни самолета, приближаващи острова

Ескалация на напрежението

" Въздушното пространство сред двете страни е доста малко и има избрани опасности ", предизвестяват от тайванската работа.

Тайван не позволява на китайски самолети да летят във въздушното пространство, което Тайпе управлява към Кинмен и Мацу.

Средната линия на протока години наред е служила като неофициална граница сред Тайван и Китай и не беше пресичана от военни самолети от нито една от страните.

Китай обаче твърди, че не признава съществуването на линията и китайски военни самолети към този момент постоянно прелитат над нея.

Самолетите до и от Тайван и китайските градове Сямън и Фуджоу минават по обиколен маршрут - те заобикалят междинната линия и не прелитат непосредствено през протока. Вътрешните тайвански полети до Кинмен и Мацу летят непосредствено през пролива.

Тайван се оплака от маршрута M503 и през 2018 година Тогава островът заяви, че Китай е отворил северната част от маршрута, без първо да осведоми Тайпе за това, което е нарушаване на съглашение от 2015 година
 Тайван отново се оплака от китайски военни самолети до водите на острова
Тайван отново се оплака от китайски военни самолети до водите на острова

Засечени са и пет китайски военни кораба
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР